autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 28/12/2021
W okresie jesienno – zimowym mamy ograniczony dostęp do polskich, świeżych warzyw, których można użyć jako dodatek do obiadu. Przed nadejściem jesieni przygotowujemy przetwory aby do wiosny zaopatrzyć się w zapas obiadowych dodatków warzywnych. Idealnym pomysłem na taki właśnie dodatek jest sałatka ogórkowa z marchewką i papryką. Ta pyszna sałatka z pewnością będzie pysznym dodatkiem do naszego obiadu, czy to do ziemniaków, czy kaszy lub ryżu jak również do każdego rodzaju mięs.
Składniki:
- 4 kg świeżych ogórków
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka cukru (można zastąpić erytrolem)
- 1 szklanka oleju (można zstąpić oliwą z oliwek)
- 1 szklanka octu
- 1 główka czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka i zasypujemy solą. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a marchew ścieramy na warzywnej tarce, czosnek kroimy w cienkie plasterki. W ogórkach z cebulą pojawi się zalewa, można ją odlać ale nie jest to konieczne. Do ogórków i cebuli dodajemy paprykę, marchew, pieprz, cukier, olej, ocet oraz czosnek. Jeśli użyjemy erytrolu należy sprawdzić smak sałatki czy nie trzeba wsypać go więcej niż cukru podanego w przepisie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy sałatkę w słoiki, które zakręcamy, a następnie gotujemy ok 10 minut. Smacznego
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy