Zaloguj się:

lub  
 
 

Cebulowa

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

cebulowaDoceniamy walory smakowe cebuli, ale często nie traktujemy jej jako wartościowego produktu spożywczego. To błąd. Cebula zawiera bowiem wiele substancji odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najwięcej witamin ma oczywiście surowa cebula, która wykazuje ponadto znane od dawna działanie bakteribójcze. Jednak również po obróbce termicznej znajdują się w cebuli korzytne dla zdrowia składniki: siarczek allilu, który pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej serca obniżając poziom cholesterolu, a także flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki.

Zupa cebulowa to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Rozgrzewa, a przy tym poza cebulą nie wymaga wielu składników! Dodatek żółtego sera wzbogaca danie w sporą ilość wapnia i sprawia, że zupa jest sycąca.

 

Składniki:

  • pół kilo cebuli
  • 2 łyżki masła
  • włoszczyzna
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • angielka (bułka paryska) lub bagietka

Wykonanie:

Ugotuj wywar z włoszczyzny. Pokrój cebulę na niewielkie kawałki. Usmaż na maśle (masło dodaje tej zupie smaku, jeśli chcesz zrobić bardziej zdrowotną wersję przesmaż cebulę na oleju). Cebula ma być miękka, ale nie złota. Wyjmij włoszczyznę z wody. Dodaj cebulę i zagotuj.  Dodaj przyprawy (sól, pieprz). Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek. Jeśli zupa ma stanowić cały posiłek dodaj do niej żółty ser (tuż przed podaniem!) Zetrzyj ser na tarce i dodaj do zupy. Poczekaj aż się rozpuści. Zupy z serem nie odgrzewaj!

Wcześniej przygotuj grzanki do zupy: pokrój pieczywo w małą kostkę, wysyp na blachę i wstaw na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika (aż się zarumieni).

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy