Zaloguj się:

lub  
 
 

Więcej energii jesienią

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 30/10/2023

Jesień to czas, który może przynieść ze sobą zmęczenie i spadek energii z powodu zmieniających się warunków pogodowych. Aby poczuć się lekko i odzyskać energię na całą jesień i zimę, wystarczy wprowadzić do diety kilka smacznych zmian. Zobacz jakie produkty spożywcze warto uwzględnić w jesiennej diecie, aby wspomóc zdrowie i dobre samopoczucie.

Jak odzyskać energię jesienią

Sezonowe warzywa

Warzywa sezonowe są pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto wybierać te, które są dostępne jesienią. Dynie, marchewki, kapusta, szpinak czy cukinia, zawierają błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi i wsparciu trawienia. Dodatkowo, są bogate w witaminę A, C i K, które wspierają układ immunologiczny i ogólne zdrowie.

Sezonowe owoce

Jesienne owoce, takie jak jabłka, gruszki, śliwki i winogrona, są smaczne i pełne antyoksydantów. Zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, oraz błonnik, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Możesz je spożywać jako przekąski lub dodatek do dań.

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Pełnoziarniste pieczywo, makarony i ryż, są doskonałym źródłem energii. Zawierają błonnik, który zapewnia uczucie sytości, oraz skrobię, która dostarcza energii. Wybierając produkty pełnoziarniste, unikasz skoków poziomu cukru we krwi, co pozwala utrzymać stały poziom energii przez cały dzień.

Orzechy i nasiona

Orzechy włoskie, migdały i orzeszki ziemne, oraz nasiona lnu czy chia, są bogate w tłuszcze zdrowe dla serca i białko. Mogą być doskonałą przekąską, która dostarcza energii i pomaga w zaspokojeniu głodu między posiłkami. Dodatkowo, orzechy i nasiona zawierają wiele minerałów, takich jak magnez, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.

Sezonowe przyprawy i zioła

Jesienią, kiedy dni stają się krótsze i chłodniejsze, warto eksperymentować z różnymi przyprawami i ziołami, które dodadzą smaku potrawom i poprawią trawienie. Imbir, cynamon, kardamon i goździki to przyprawy, które nie tylko nadadzą potrawom wspaniałych aromatów, ale także mają właściwości rozgrzewające i wspierające trawienie. Zioła takie jak szałwia, rozmaryn i tymianek również dodatkowo wzbogacają smak potraw i dostarczają cennych składników odżywczych.

Picie odpowiednich napojów

Oprócz stałego dostarczania organizmowi odpowiednich składników odżywczych, ważne jest również picie odpowiednich napojów. Woda jest zawsze kluczowym elementem diety, ale jesienią warto eksperymentować z herbatami ziołowymi, które mogą dostarczyć ciepła i poprawić trawienie. Ciepła herbata z imbirem i miodem może być doskonałym napojem, który rozgrzewa i dostarcza energii. Warto unikać napojów słodzonych i gazowanych, które mogą powodować nagły wzrost poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie spadek energii.

Nie katuj się!

Czasami wyczytamy lub usłyszymy, że dany produkt spożywczy jest idealny na jesienne, szare dni, dodaje energii, wspomaga odchudzanie i dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych. Pamiętaj, że to co idealne dla jednych, dla drugich może okazać się nie do zjedzenia. Nie jedz czegoś tylko dlatego, że jest zdrowe. Jedzenie ma być przyjemnością, pieszczotą dla kubków smakowych i przyjemnym doznaniem. Jeśli zaczniesz się katować produktami spożywczymi, które Ci nie smakują, a które jesz tylko dlatego, że są zdrowe, szybko zniechęcisz się do kulinarnego eksperymentowania i zdrowej diety. Mnogość zdrowych produktów spożywczych, daje nam możliwość wyboru i podejmowania kulinarnych prób. Eksperymentuj i ciesz się nowymi smakami, a to co Ci nie smakuje po prostu wciśnij "staremu", on na pewno zje i nic się nie zmarnuje :D

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy