Zaloguj się:

lub  
 
 

Bób - wartości odżywcze

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 21/07/2021

Bób – letni smakołyk, którego cena ostatnio znacznie spadła. Nie każdy jest fanem tej rośliny strączkowej, warto jednak przyjrzeć się bliżej jej niesamowitym wartościom odżywczym i zdrowotnym.

 Bob2

Jakie wartości ma bób?

Bób przede wszystkim zawiera bardzo dużą ilość białka, która z powodzeniem może zastąpić nam białko pochodzenia zwierzęcego. Należy również docenić obecność kwasu foliowego w bobie, 100 g surowej przekąski pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. 

Warto wspomnieć, że ta roślina strączkowa jest bogata w wiele witamin i wartości odżywczych, dzięki którym między innymi wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniża poziom cholesterolu, a dzięki dużej zawartości kwasu foliowego wspomaga leczenie niedokrwistości i zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu.

Ponadto bób usprawnia pracę układu krążenia, reguluje ciśnieni krwi, jest wielkim wsparciem w trakcie leczenia anemii, po zjedzeniu bobu dłużej odczuwamy uczucie sytości dzięki czemu wspomaga on proces odchudzania, jedna szklanka ugotowanych nasion bobu zawiera 200 kilokalorii.

Słyszy się, że bób powoduje wzdęcia na kilka godzin po jego spożyciu. Owszem jest to prawdą, wystarczy jednak przed ugotowaniem przekąski wymoczyć ją godzinę w gorącej wodzie, a po ugotowaniu zjeść bez skórki. Taki sposób przyrządzenia bobu zminimalizuje wzdęcia po jego spożyciu. 

Jak przygotować tę pyszną przekąskę? 

Przede wszystkim wybierając się na zakupy szukajmy świeżych, jasnych nasion, bez brązowych plam i ciemno zielonych przebarwień. Plamy i przebarwienia świadczą o tym, że roślina została zerwana już jakiś czas temu i jej smak nie będzie przyjemny. Ponadto należy pamiętać, że im młodsze nasiona tym krótszy czas gotowania. Wiele osób preferuje przygotowanie bobu z masełkiem inni zaś z tartą bułką. Jeśli chcesz, możesz przygotować bób jako przekąskę lub jako dodatek do dania głównego. Sposób przygotowania i podania jest dowolny, smak zawsze pyszny. 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (159)

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy