Zaloguj się:

lub  
 
 

Suszone owoce - wartości odżywcze

 

autor: Anna Zatwarnicka , opublikowano: 04/03/2022

Suszone owoce - smaczna, zdrowa i łatwo dostępna przekąska. W sprzedaży znajdziemy mnóstwo rodzai suszonych owoców, poleca się jednak samodzielne suszenie, w piekarniku lub specjalnej suszarce do owoców i grzybów. W okresie zimowym i na przedwiośniu, kiedy nie mamy dostępu do większości świeżych owoców, lub te dostępne zimą są mniej smaczne niż w sezonie, z pomocą przychodzi nam właśnie suszenie. Ponieważ po prawidłowym wysuszeniu, owoce mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach nawet kilka miesięcy, wyposażenie spiżarni w suszone latem owoce zaopatrzy nas w zdrową przekąskę na całą zimę. Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym poszczególnych owoców poddanych suszeniu. 

 suszone owoce wartosci

Śliwki suszone

Wydawać by się mogło, że suszony owoc powinien być pozbawiony kalorii do minimum. Niestety nie jest tak kolorowo :) Suszone śliwki są kilkukrotnie bardziej kaloryczne niż świeże ale za to zawierają dużo więcej błonnika niż świeży owoc. Posiadają wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, które przemawiają za ich włączeniem do naszego jadłospisu. Regulują przemianę materii, zapobiegają zaparciom i wspomagają obniżenie poziomu złego cholesterolu. Zawierają witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, a także magnez, potas i wapń. Suszone śliwki mają właściwości przeciwnowotworowe i wspomagają nasz układ nerwowy. 

 

Suszone jabłka 

Regulują trawienie, wspierają odporność organizmu, łagodzą niestrawność, są łatwo dostępne i doskonale nadają się jako przekąska między posiłkami. Jabłka wspierają nasz układ krążenia co korzystnie wpływa na serce. Jabłka dzięki swoim wspaniałym właściwościom poprawiają kondycję naszej skóry i działają przeciwnowotworowo. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz ogromne ilości potasu. 

 

Suszone gruszki

Zawierają witaminy A, C, E i K oraz potas, magnez, wapń i żelazo. Posiadają dużo błonnika i białka. Dzięki zawartości jodu wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Wspomagają procesy trawienne, wspierają leczenie osteoporozy oraz dbają o nasz mózg i zapobiegają nadciśnieniu. 

 

Rodzynki

Podobnie jak gruszki, dzięki zawartości jodu, korzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają witaminy C, E, K i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, wapń i magnez. Dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie,. Regulują ciśnienie krwi, wspomagają leczenie osteoporozy i wspierają funkcjonowanie mózgu, a ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i poprawiają wygląd naszej skóry. Należy jednak uważać ponieważ są dość kaloryczne, 100 gram rodzynek zawiera nawet 300 kcal. 

 

Suszone daktyle

Swoim wyglądem przypominają rodzynki, są jednak troszkę słodsze. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E i A oraz wapń, żelazo, magnez i potas. Niwelują poziom złego cholesterolu, wspomagają pracę serca i układu krążenia oraz zapobiegają zaparciom. Doskonale nadają się na przekąskę w zastępstwie słodyczy np kiedy jesteśmy na diecie.

 

Suszona żurawina

Zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża poziom złego cholesterolu oraz jest nieocenioną pomocą podczas leczenia chorób układu moczowego. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga odporność organizmu.

 

 

Suszyć możemy truskawki, morele, jagody, a nawet pomelo. Wszystkie owoce suszone mają podobne właściwości i wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. W ostatnim czasie zauważyć można większe zainteresowanie owocami liofilizowanymi i ich większą dostępność na rynku. 

Liofilizacja jest to rodzaj procesu suszenia, ale w niskiej temperaturze i przy zastosowaniu niskiego ciśnienia. Procesowi liofilizacji poddany może zostać każdy produkt spożywczy, który został wcześniej zamrożony, nawet mięso czy kawa. Liofilizacja jest procesem przedłużającym przydatność do spożycia. Uważa się również, że dzięki liofilizacji produkty spożywcze zachowują więcej wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości niż żywność suszona. Liofilizowane owoce zachowują swój kształt, smak i zapach, a ich walory smakowe są dużo bogatsze niż suszonych owoców. Warto zatem wzbogacić nasz codzienny jadłospis o garść suszonych bądź liofilizowanych owoców. 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy