Zaloguj się:

lub  
 
 

Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

 

autor: Anna Zatwarnicka, opublikowano: 19/10/2021

Kiszonki – mówiąc najprościej, to produkty spożywcze poddane kiszeniu. Oczywiście nie wszystkie warzywa i owoce mogą zostać ukiszone.  Najczęściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki i buraki, jednak pysznych kiszonek jest dużo więcej. Do kiszenia najlepiej nadają się owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Z powodzeniem możemy zakisić pomidory, marchew, kalafior, cukinię, a nawet śliwki, pomarańcze, jabłka czy truskawki. 

 kiszonki

Składniki odżywcze kiszonek

W produktach spożywczych poddanych kiszeniu znajdziemy witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz witaminę K i E. Kiszonki bogate są również w potas, żelazo, magnez i wapń.

 

Zakiś, zjedz i schudnij

Kiszonki wspomagają proces odchudzania, są lekko strawne i zawierają mnóstwo błonnika, dzięki czemu przez długi czas po ich zjedzeniu nie odczuwamy głodu. Podczas kiszenia warzywa i owoce tracą znaczną ilość cukru, dzięki czemu są mało kaloryczne i przyspieszają metabolizm. Wszystkie witaminy i minerały jakie znajdziemy w kiszonkach, są łatwiej przyswajane przez nasz organizm niż te, które spożywamy w warzywach i owocach nie poddanych kiszeniu. 

 

Kiszonki zamiast probiotyku

Mówi się, że jedzenie kiszonek bardzo dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy i trawienie, w związku z dużą zawartością kwasu mlekowego w kiszonej żywności. Podczas antybiotykoterapii lub zatrucia pokarmowego, zaleca się spożywanie kiszonych specjałów, ponieważ działają one jak probiotyk. Ponadto regularne spożywanie kiszonek uchroni nas przed grypą żołądkową. 

 

Działanie przeciwnowotworowe

Udowodniono, że spożywanie produktów kiszonych, szczególnie kapusty, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dzieje się tak za sprawą uwalnianych w procesie kiszenia glukozynolanów, które mają właściwości przeciwnowotworowe. 

 

Wspomaganie układu odpornościowego

Dzięki dużej zawartości witaminy C, kiszonki dbają również o naszą odporność. Włączenie kapusty kiszonej do jadłospisu i regularne jej spożywanie uchroni nas przed jesiennym katarem. 

 

Po imprezie – tylko sok z kiszonek

Kolejną z cennych właściwości kiszonek jest niewątpliwie, ukojenie objawów związanych z nadużyciem alkoholu. Sok z kiszonek dotlenia organizm, przyspiesza trawienie związków alkoholowych i wspiera metabolizm alkoholu. 

 

Przeciwwskazania

Pomimo całej gamy właściwości odżywczych mających dobry wpływ na nasz organizm, kiszonki niestety nie są dla wszystkich. Szczególnie powinny ich unikać osoby cierpiące na nadciśnienie, ze względu na dużą zawartość soli. 

 

Kiszenie to nie to samo co kwaszenie

Na półkach z produktami kiszonymi znaleźć można produkty kwaszone. Pomimo podobieństwa nazw, nie są to te same produkty. Produkty kwaszone poddawane są sztucznemu kwaszeniu, dodaje się do nich składniki, które nie tylko zmieniają ich smak ale również nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Benzoesan sodu czy sorbinian potasu przyspiesza kwaszenie i powoduje, że produkt nie psuje się tak szybko jak kiszony, ale niestety znacznie obniża jego zdrowotne właściwości.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy