autor: Anna Zatwarnicka , opublikowano: 23/06/2022
Fasolka szparagowa - jeszcze chwila i będziemy mogli delektować się niesamowitym smakiem tego warzywa. Na warzywnych straganach znaleźć będzie można dwie odmiany fasolki szparagowej - żółtą i zieloną. Świeża fasolka szparagowa dostępna jest w sprzedaży od lipca do września, jednak lipcowe szparagówki są zdecydowanie najlepsze w smaku. Im starsza fasolka tym większe prawdopodobieństwo znalezienia w niej tzw łyka, niektórzy nazywają go po prostu sznurkiem, który mimo, iż nadaje się do zjedzenia zdecydowanie uprzykrza jedzenie fasolki. Nie każdy lubi zapach i smak gotowanej fasolki, nie każdy też wie jak cenne składniki odżywcze posiada to warzywo i jak je odpowiednio przygotować. Poniższy tekst jest właśnie dla osób, które nie mogą przekonać się do tego zielonego warzywa i nie bardzo wiedzą z czym to się je.

Wartości odżywcze
Żółta odmiana jest bardzo delikatna i zawiera więcej potasu i fosforu, zielona fasolka zaś ma bardzo wyrazisty smak, zawiera witaminę A, kwas foliowy i błonnik. Dzięki swoim cennym wartościom odżywczym, fasolka szparagowa szczególnie polecana jest kobietom w ciąży ale również osobom chorującym na cukrzycę. Szparagówka dzięki zawartości witamin C, E i A oraz beta-karotenu i silnych przeciwutleniaczy, posiada właściwości przeciwnowotworowe i hamuje proces starzenia się skóry. Wspomniany wcześniej błonnik, którego fasolka zawiera dość dużo, wspomaga nasze trawienie i reguluje perystaltykę jelit. Fasolka szparagowa zawiera również witaminy z grupy B i magnez, dzięki którym organizm łatwo wchłania wszystkie wartości odżywcze z pokarmu. Dzięki zawartości kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy, a także ryboflawiny i witaminy B6, fasolka reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu krążenia. Reguluje również poziom cholesterolu, co z kolei zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Zawartość witaminy C i aglutyniny, wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Ponadto szparagówka łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy, dzięki zawartości witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. A także dzięki dużej zawartości wody w tym warzywie, nie jest kaloryczna i wspomaga wydalanie toksyn z organizmu.
Niestety nie jest polecana osobom cierpiącym na poważne schorzenia układu pokarmowego, ponieważ może powodować wzdęcia.
Przepisy
Tradycyjna fasolka z bułką tartą
1 kg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
2,5 litra wody
łyżka soli
pół szklanki bułki tartej
pół kostki masła
Odcinamy obie końcówki każdego strączka fasolki, dokładnie płuczemy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy ok 2,5 litrami zimnej wody z kranu, wsypujemy łyżkę soli i gotujemy. Żółtą fasolkę ok 10-13 min, a zieloną ok 13-18 min, od zagotowania wody. Pamiętaj aby nie przegotować fasolki, co jakiś czas wyjmij strączek i spróbuj czy jest już miękki tak jak lubisz. Po ugotowaniu przełóż fasolkę na durszlak i przelej krótko zimną wodą. Masło rozgrzej na patelni, wsyp bułkę tartą i cały czas mieszając doprowadź do jej zrumienienia. Fasolkę ułożoną na talerzu polej zrumienioną bułką tartą.
Więcej przepisów:
Fasolka szparagowa z fetą i pomidorkami koktajlowymi
Fasolka szparagowa zapiekana z serem
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Napisany przez Hidroklorotiyazid Mikrozid Diüretik Yan Etkiler Dozaj, 30/07/2022 10:52pm (3 lata temu)
Whether you are coming for a surgery or medical appointment,
rest assured that we have precautions in place to protect your health, and are open to caring for your important
health and wellness needs. EmPower Health.
Kapolei Parkway Ewa Beach, Hawaii 96706 Monday – Friday, 8:00 am – 5:
00 pm. Learn More. Queen's.
« poprzednia 1 2 3 4
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy