Zaloguj się:

lub  
 
 

5 pomysłów na wiosenne śniadania

 

autor: Anna Zatwarnicka , opublikowano: 21/04/2022

Nadejście wiosny pod względem kulinarnym kojarzy się z nadejściem tak zwanych nowalijek. Na bazarowych, warzywnych stoiskach lada moment pojawią się świeżutkie ogórki, szpinak, szczypior, rzodkiew, sałata i wiele innych smacznych dodatków do dań. Nowalijki dodać można do każdego posiłku, najlepiej jednak sprawdzają się jako dodatek do śniadania. Oto 5 pomysłów na wiosenne śniadanie z nowalijkami i bez nich. Każda z propozycji zawiera przepis na jedną, śniadaniową porcję.

 pexels photo 2862154

1. Twarożek z dodatkami

Jeśli nie masz alergii na nabiał i lubisz smak twarożku, jest on doskonałym śniadaniowym daniem do którego dołożyć możesz co tylko zechcesz.

  • 250 g twarożku wiejskiego
  • 5-6 rzodkiewek
  • szczypior
  • 1 zielony ogórek
  • sól i pieprz

Twarożek wyłóż do miseczki, rzodkiewki i ogórka pokrój w drobną kostkę i dodaj do twarożku. Szczypior poszatkuj i wymieszaj z resztą składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz smak i konsystencje twarożku granulowanego, możesz dodać do niego dokładnie te same składniki i dodatkowo drobno pokrojone jajko. Do każdej wersji dania poleca się kromkę świeżego pieczywa z dobrej jakości masłem.

 

2. Sałatka z nowalijek

Same nowalijki to wystarczające składniki do przygotowania idealnej, śniadaniowej sałatki. Wystarczy dodać do nich np. jajko.

  • ulubiona sałata 
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 zielony ogórek
  • kukurydza z połowy puszki 
  • kilka listków szpinaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • dobrej jakości oliwa z oliwek

Ulubioną sałatę porwij na kawałki i wrzuć do miseczki. Rzodkiewki, ogórek i jaja drobno pokrój. Dodaj kukurydzę i listki szpinaku, pokrop całość oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

3 Koktajl z kiwi

  • 4 kiwi
  • 2 banany
  • 250 zl wody mineralnej niegazowanej

Owoce kiwi i banany obieramy, wrzucamy do blendera do smuthie lub do miski i blendujemy. Wlewamy szklankę wody mineralnej, wszystko mieszamy. Koktajl gotowy, a jeśli chcesz aby był bardziej pożywny możesz wraz z kiwi i bananem zblendować 2 łyżki otrębów. 

 

4. Placuszki bananowe

Ne ma chyba szybszego i łatwiejszego w przygotowaniu dania na ciepło, które można zjeść na śniadanie. Podany przepis jest na ok 20 placuszków.

  • 2 banany
  • 4 jajka

Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj rozkłócone jaja i dokładnie połącz te składniki. Łyżką wykładaj kolejne porcje powstałej masy, na rozgrzaną patelnię, posmarowaną dobrej jakości tuszczem. Placuszki możesz podawać z owocami, bitą śmietaną, dżemem, Nutellą lub innym ulubionym dodatkiem.

 

5. Wiosenny, szpinakowy omlet

  • duża garść szpinaku
  • 2 jajka
  • szczpior
  • ok 100 g sera feta
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • pół łyżki masła

Szpinak dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie, następnie, podobnie jak szczypior, drobno siekamy. Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy szpinak i szczypior. Po około 2 minutach dodajemy rozkłócone jaja i pokrojony w kostkę ser feta. Smażymy na małym ogniu do momentu, w którym omlet się zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przełożeniu omleta na talerz dekorujemy go pomidorkami koktajlowymi. 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (125)

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy