autor: Janusz Jusis, lekarz specjalista rehabilitacji medycznej, opublikowano: 25/06/2013
Każdy chyba wie, że witamina D zapobiega krzywicy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z jej ważniejszej funkcji – pomaga, a wręcz umożliwia niszczenie komórek nowotworowych w naszym ciele i poprawia odporność; zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia oraz informacja ważna dla biegaczek – wynosi „na wyżyny” sprawność funkcjonowania tkanki mięśniowej!
Prawidłowe stężenie witaminy D w organizmie to 30-80 ng/ml. Najbardziej naturalnym źródłem jest opalanie się na słońcu (ok. 30 minut) lub pokarm (np. ryby – węgorz, śledź, makrela; żółtko jaja). Zalecane dzienne spożycie to ok. 1000 j.m. (aktualnie jest tendencja do zwiększania dawki dziennej). Lecznicze dawki wahają się od 1000j.m. do 20000!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy