Zaloguj się:

lub  
 
 

 

autor: Janusz Jusis, lekarz specjalista rehabilitacji medycznej, opublikowano: 25/06/2013

Każdy chyba wie, że witamina D zapobiega krzywicy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z jej ważniejszej funkcji – pomaga, a wręcz umożliwia niszczenie komórek nowotworowych w naszym ciele i poprawia odporność; zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia oraz informacja ważna dla biegaczek – wynosi „na wyżyny” sprawność funkcjonowania tkanki mięśniowej!

Prawidłowe stężenie witaminy D w organizmie to 30-80 ng/ml. Najbardziej naturalnym źródłem jest opalanie się na słońcu (ok. 30 minut) lub pokarm (np. ryby – węgorz, śledź, makrela; żółtko jaja). Zalecane dzienne spożycie to ok. 1000 j.m. (aktualnie jest tendencja do zwiększania dawki dziennej). Lecznicze dawki wahają się od 1000j.m. do 20000!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy