Zaloguj się:

lub  
 
 

 

autor: mgr Michał Dachowski, opublikowano: 11/06/2013

Zakwaszenie organizmu mija w ciągu 1-2 godzin po treningu, a pieczenie w mięśniach które odczuwamy jest  nagromadzeniem protonów. Jest tak bo zmienia się równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie (rozpad ATP i glikoliza beztlenowa). Bóle mięśniowe, popularnie nazywane zakwasami, które odczuwamy następnego dnia, to mikrouszkodzenia mięśni czyli zespół DOMS, który został opisany już w 1902 roku. Obecnie przyjmuje się, że DOMS powiązany jest z uszkodzeniami mięśni, tkanki łącznej i następczą odpowiedzią zapalną niezbędną do regeneracji tkanek. Następnie, w procesie regeneracji, włókna ulegają pogrubieniu i są bardziej odporne.  

1. Pamiętajcie też że kwas mlekowy może wydłużyć nasze zdolności wysiłkowe (jest on ponownie przetwarzany w wątrobie do glukozy)

2. Kwas mlekowy jest też atrakcyjny dla komarów co sprawia że osoby uprawiające sport lub tuż po stają się bardziej narażone na ukąszenia

 

www.fizjo4life.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy