autor: Iwona Ludwinek-Zarzeka, opublikowano: 28/01/2016
Jarmuż w ostatnich latach stał się głównym składnikiem zdrowych, energetycznych koktajli. I słusznie, bo zielone liście zawierają całą gamę wartości odżywczych. Jarmuż stanowi źródło m. in. wapnia, potasu, a także silnego przeciwutleniacza (sulforafanu). Pomaga zatem zachować nam dłużej młodość oraz chroni nas przed chorobami serca i nowotworami.
Chipsy z jarmużu są niezwykle proste do wykonania, a przy tym smaczne!
Składniki:
- liście jarmużu
- sól
- papryka
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
Należy pozbyć się twardej łodygi, a następnie podrzeć liście na kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 140 stopni. Jarmuż rozkładamy na blasze, polewamy (oszczędnie) oliwą lub olejem zmieszanym z przyprawami. UWAGA! Jarmuż bardzo łatwo przypalić, dlatego musisz być czujna. Chipsy powinny być gotowe dosłownie po kilku minutach od włożenia do piekarnika.
Zobacz, jak przygotować chipsy z jarmużu:
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy