autor: Katarzyna Żbikowska, opublikowano: 04/04/2022
Po długiej, szarej zimie kiedy coraz mniej produktów nam smakuje poszukujemy na talerzach świeżości i zapowiedzi wiosny. Nic dziwnego, że pierwsze młode warzywa pobudzają nasze kubki smakowe i inspirują do kulinarnych poszukiwań. Jednocześnie coraz częściej zastanawiamy się czy aby na pewno nowalijki są korzystne dla zdrowia? Tyle się przecież mówi pestycydach wykorzystywanych do uprawy warzyw, szczególnie tych na początku sezonu na zieleninę. Czy można zatem bezpiecznie kupować nowalijki? Które są najzdrowsze, a na które lepiej uważać? Wreszcie, jakie potrawy z młodych warzyw przygotować żeby zadowolić nawet najbardziej wybredne podnieniebienia?
Jakie warzywa warto kupować na początku sezonu na nowalijki?
Uprawiane masowo warzywa mogą zawierać sore ilości szkodliwych dla zdrowia azotanów dlatego najlepszym wyborem będą zawsze produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Tych nie należy się obawiać, o ile mamy sprawdzone źródło i pewność, że nie były nawożone chemią. Najbezpieczniejsze z nowalijek są popularne na polskich stołach warzywa takie jak marchew, korzeń pietruszki, cebula (i szczypiorek), młode ziemniaki a także brokuły. Warto również postawić na kiełki, szczególnie jeśli wyhodujemy je samodzielnie w domowym „ogródku”. Sprawdzi się tutaj rzeżucha często doceniana jedynie jako ozdoba na wielkanocnym stole oraz kiełki rzodkiewki czy brokuła.
Wartości odżywcze nowalijek
Młode warzywa to bogactwo witamin i minerałów dlatego zdecydowanie warto po nie sięgać. Warzywa to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który nie tylko skutecznie wypełnia żołądek pozwalając nam czuć sytość przez dłuższy czas, ale również jest niezbędnym w diecie składnikiem, który reguluje pracę jelit. Badania naukowe dowodzą, że osoby spożywające dużo błonnika pokarmowego są mniej narażone na nowotwory układu pokarmowego. Przyjmuje się, że podstawę zdrowej piramidy żywieniowej powinny stanowić właśnie warzywa. Zimą dość trudno o to zadbać w naszym klimacie jednak wraz z nadejściem cieplejszych dni mamy coraz większe pole do popisu. Dlatego śmiało sięgajmy po nowalijki pamiętając jedynie o kupowaniu ich ze sprawdzonych źródeł, w miarę możliwości z upraw ekologicznych.
Potrawy z nowalijek
Pamiętajmy, że najwięcej wartości odżywczych mają warzywa serwowane na surowo lub poddane jak najkrótszej obróbce termicznej. Gotowanie czy smażenie pozbawia warzywa wielu cennych witamin. Warto zatem w wiosennej kuchni postawić na sałatki i surówki z surowych nowalijek - surówkę z młodej marchewki, z kalarepki czy rzodkiewki. Do wiosennych kanapek warto dodawać kiełki, które nie tylko dostarczą dużej dawki witamin i mikroelementów, ale również sprawią, że zwykła kanapka stanie się atrakcyjnym posiłkiem.
Nie wszyscy jednak dobrze znoszą dużą ilość surowych warzyw w diecie, czasami ich nadmiar może powodować wzdęcia, szczególnie u osób nieprzyzwyczajonych do diety bogatej w warzywa. Warto wówczas postawić na warzywa poddane obróbce termicznej. Nowalijki świetnie sprawdzą się w wiosennej zupie warzywnej, a także jako dodatek do obiadu. Młode warzywa z patelni podane w towarzystwie np. ryżu mogą same w sobie stanowić zdrowy posiłek.
Młode warzywa z patelni - przepis na zdrowy obiad dla całej rodziny
Składniki:
- 1 większa kalarepka
- 3 młode marchewki
- 1 korzeń młodej pietruszki
- 1 niewielka cukinia
- 1/2 kwiatów młodego brokuła
- 1 młoda cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Najpierw przygotuj warzywa. Cebulę drobno poszatkuj. Marchewki, pietruszkę i kalarepkę obierz ze skórki i pokrój w plasterki lub słupki. Brokuła podziel na małe różyczki, odkrój twarde łodygi. Cukinię w skórce również pokrój na niewielkie kawałki.
Olej rozgrzej na patelni i podsmaż w pierwszej kolejności cebulę aż do momentu kiedy przybierze lekko złoty kolor. Następnie wrzuć twarde warzywa czyli marchew, pietruszkę i kalarepkę. Podsmaż około 10 minut mieszając. Następnie dodaj różyczki brokuła, dodaj trochę oleju jeśli jest go za mało i podsmażaj jeszcze kilka minut. Cukinię dodaj na końcu. Dopraw czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą, odrobią pieprzu i solą do smaku. Podawaj z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Smacznego.
Meta opis:
Odkryj nowalijki i ich wartości odżywcze. Dowiedz się co dobrego można przygotować z młodych warzyw.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
Napisany przez Finley, 29/08/2023 5:21am (2 lata temu)
You really make it seem so easy with your presentation but
I find this matter to be really something which I think I
would never understand. It seems too complex and very broad for me.
I am looking forward for your next post, I'll try to get the hang
of it!
Napisany przez comprar buscalm en Bélgica legalmente, 14/08/2023 9:21am (2 lata temu)
Thank you, I've recently been searching for info about this
topic for a while and yours is the greatest I've discovered so far.
However, what concerning the conclusion? Are you certain concerning the source?
« poprzednia 1 2 3 4
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy