Zaloguj się:

lub  
 
 

 

opublikowano: 06/11/2017

100% sok pomarańczowy jest najbardziej wartościowym źródłem Beta-kryptoksantyny. Jest to jeden z ważnych  składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Co to jest beta-kryptoksantyna i jaką rolę pełni?

Beta-kryptoksantyna należy do grupy karotenoidów, czyli substancji, które najczęściej kojarzą nam się z tym, że nadają produktom roślinnym charakterystyczny kolor – zwykle od żółtego, aż do głębokiej czerwieni. Dla organizmu człowieka beta-kryptoksantyna ma bardzo duże znaczenie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jako antyoksydant chroni nas przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej. Przede wszystkim jest jednak prekursorem witaminy A – ważnej dla naszego narządu wzroku, układu odpornościowego, a także pełni istotną rolę w okresie wzrostu organizmu. Ostatnie badania pokazały, że żywność bogata w beta-kryptoksantynę stanowi lepsze źródło witaminy A oraz ma większe znaczenie dla zdrowia człowieka generalnie, niż się wcześniej spodziewano.[1]

 

Dlaczego najlepsza jest ta z soku pomarańczowego?

Źródłem beta-kryptoksantyny są m. in. owoce cytrusowe, np. pomarańcze.[2] Jednak, co ciekawe badania wykazały także, że jest ona lepiej przyswajana przez nasz organizm z poddanego pasteryzacji soku pomarańczowego niż ze świeżych owoców.[3] To zatem jeszcze jeden powód, by pić sok pomarańczowy!

 

KOMENTARZ: DR HAB. DARIUSZ WŁODAREK SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO

 

 


[2] Ibidem

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

  • Napisany przez Mietek, 23/01/2018 11:41am (7 lata temu)

    Dla mnie najlepszy sok to sok na bazie buraka który usuwa zmęczenie i daje moc. Tutaj https://www.terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki można znaleźć potwierdzenie nie wdając się w szczegóły. Osobiście dużo ćwiczę na siłowni i biegam i taki sok warzywny na bazie buraka zawsze daje mi kopa i poprawia wyniki sportowe.

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy