autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 10/01/2014
Quinoa (inaczej komosa ryżowa) pochodzi z Ameryki Południowej. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego; zawiera aż 9 aminokwasów; jest też bogatym źródłem wielu składników mineralnych niezbędnych w prawidłowej diecie. Jak przyrządzić to wciąż mało znane "zboże"? Na przykład jako główny składnik farszu do pieczonej papryki. W tym przepisie z dodatkiem odrobiny chudego mięsa drobiowego, ale z powodzeniem można to zrobić również w wersji wegetariańskiej.
Składniki (na 3 dorosłe osoby):
- 3 duże papryki (czerwone lub żółte)
- pół kubka quinoa (użyłam czerwonego)
- 2 cebule
- 2 średniej wielkości marchewki
- mały kawałek selera
- 1 pomidor
- mały kawałek (ok 150g) chudego mięsa drobiowego
- 3 czubate łyżki startego sera mozarella
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki śmietany
- olej rzepakowy (około 3 łyżek)
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka czubrycy (zielonej)
- oregano
- chili
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Quinoa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebule pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Dodaj starty na tarce seler i pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Smaż do miękkości. Z pomidora zdejmij skórkę i pokrój go w kostkę. Dodaj na patelnię. Warzywa przełóż na chwilę do miski.
Na patelnię wrzuć pokrojone w jak najdrobniejsze kawałki mięso (wcześniej obsypane solą i pieprzem). Podsmaż tak długo aż lekko się przyrumieni. Dodaj ugotowaną komosę ryżową (quinoa) oraz warzywa z miski i 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj przyprawy (paprykę słodką, zioła prowansalskie, oregano, czubrycę, zgnieciony czosnek. Dodaj 2 czubate łyzki sera mozarella. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj chili, sól i pieprz według smaku.
Zrób sos: W kubku wymieszaj 1 czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki śmietany, trochę soli, szczyptę cukru. Dopełnij kubek wodą i wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne.
Papryki przekrój na pół wzdłuż i wybierz gniazda nasienne. Nałóż farsz do wszystkich połówek. Wypełnione papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na koniec polej wszystko przygotowanym sosem. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, posyp papryki po wierzchu resztką startego sera mozarella (do ozdoby) i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Gotowe. Nie potrzeba żadnych dodatków do tego dania ponieważ zawiera ono wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy