autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 11/04/2013
Indyk jest jednym z chudszych mięs. Jest też zdecydowanie zdrowszy od kurczaka dostępnego w większości sklepów ponieważ z reguły mięso indycze nie zawiera takiej ilości hormonów i antybiotyków, co mięso "współczesnych" kurczaków. Proponowana potrawa jest do wykonania w kilka minut i stanowi zdrowy posiłek regeneracyjny.
Składniki:
- Filety z indyka (tzw. medaliony lub kawałek piersi indyczej na kotlet)
- pomidory suszone w oleju (mogą też być surowe w plasterkach)
- kilka zielonych oliwek
- ser żółty - pokrojony w plastry
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety delikatnie rozbij. Posól i popieprz. Natrzyj z obu stron niewielką ilością oleju z pomidorów suszonych. Podsmaż na suchej patelni teflonowej (pod przykryciem na niewielkim ogniu; tak, aby kotlety się nie zarumieniły, a jedynie przestały być surowe)
Pokrój kilka kawałków pomidrów suszonych (w zależności o tego ile kotletów szykujesz:)). Oliwki pokrój w plasterki. Nałóż oba składniki na wierzch kotletów i przykryj plastrami żółtego sera. Podsmażaj pod przykryciem dopóki ser się nie roztopi.
Tak przygotowane kotlety możesz serwować z ryżem, ziemniakami lub po prostu jako sycący dodatek do chleba.
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy