Zaloguj się:

lub  
 
 

Kotlet z indyka po włosku

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 11/04/2013

Indyk jest jednym z chudszych mięs. Jest też zdecydowanie zdrowszy od kurczaka dostępnego w większości sklepów ponieważ z reguły mięso indycze nie zawiera takiej ilości hormonów i antybiotyków, co mięso "współczesnych" kurczaków. Proponowana potrawa jest do wykonania w kilka minut i stanowi zdrowy posiłek regeneracyjny.

 filet z indyka po wosku

Składniki:

  • Filety z indyka (tzw. medaliony lub kawałek piersi indyczej na kotlet)
  • pomidory suszone w oleju (mogą też być surowe w plasterkach)
  • kilka zielonych oliwek
  • ser żółty - pokrojony w plastry
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety delikatnie rozbij. Posól i popieprz. Natrzyj z obu stron niewielką ilością oleju z pomidorów suszonych. Podsmaż na suchej patelni teflonowej (pod przykryciem na niewielkim ogniu; tak, aby kotlety się nie zarumieniły, a jedynie przestały być surowe)

Pokrój kilka kawałków pomidrów suszonych (w zależności o tego ile kotletów szykujesz:)). Oliwki pokrój w plasterki. Nałóż oba składniki na wierzch kotletów i przykryj plastrami żółtego sera. Podsmażaj pod przykryciem dopóki ser się nie roztopi.

Tak przygotowane kotlety możesz serwować z ryżem, ziemniakami lub po prostu jako sycący dodatek do chleba.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy