autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013
Oryginalna alternatywa dla "tradycyjnych" jajek faszerowanych, które często goszczą na polskich przyjęciach. Jajka z curry są aromatyczne, pyszne i niskokaloryczne.
Składniki:
- 8 jajek
- 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka parmezanu (startego)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw curry
- sól, pieprz
- chili w proszku lub papryka słodka – do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimna wodą (łatwiej odejdą skorupki). Obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka z wszystkich połówek.
Zgnieć żółtka w misce. Dodaj serek, majonez, parmezan i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj przyprawy – curry, sól, pieprz do smaku.
Nałóż farsz do połówek jajek. Posyp po wierzchu chili (wersja pikantna) lub papryka słodką (wersja łagodna)
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy