Zaloguj się:

lub  
 
 

Jajka faszerowane pastą curry

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

Oryginalna alternatywa dla "tradycyjnych" jajek faszerowanych, które często goszczą na polskich przyjęciach. Jajka z curry są aromatyczne, pyszne i niskokaloryczne.

 jajka z curry

Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka parmezanu (startego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • sól, pieprz
  • chili w proszku lub papryka słodka – do dekoracji

 

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimna wodą (łatwiej odejdą skorupki). Obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka z wszystkich połówek.

Zgnieć żółtka w misce. Dodaj serek, majonez, parmezan i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj przyprawy – curry, sól, pieprz do smaku.

Nałóż farsz do połówek jajek. Posyp po wierzchu chili (wersja pikantna) lub papryka słodką (wersja łagodna)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy