Zaloguj się:

lub  
 
 

Filety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013

To danie to świetny pomysł na obiad po treningu. Połączenie pieczarek z warzywami i śmietaną tworzy pyszny sos, który rewelacyjnie smakuje np. w towarzystwie ryżu. Mięsa nie musi być dużo. Chodzi tylko o to, aby uzupełnić danie białkiem. Sos smakuje świetnie również bez mięsa.

 indyk w pieczarkach

Składniki:

  • 2 filety z indyka (medaliony)
  • 1 pomidor
  • kilka pieczarek (6-8)
  • mała cukinia
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • chili
  • pieprz, sól
  • oliwa z pestek winogron
  • papryczka piri-piri (opcjonalnie - dla odważnych:))

Wykonanie:

Medaliony z indyka umyj i zbij tłuczkiem do kotletów. Pokrój na mniejsze kawałki. Posól, popieprz i posmaruj oliwą. Przesmaż na patelni teflonowej, aby lekko się zrumieniły. Odłuż na talerzyk.

Pokrój cebulę (w kostkę) i przesmaż na patelni. Kiedy bedzie zeszklona dodaj pokrojone pieczarki i duś pod przykryciem. Dodaj sól i chili. Pokrój cukinię np. w pół-plasterki. Pomidora zalej wrzątkiem, żeby łatwiej zdjąć z niego skrórę. Pokrój go na kawałki.

Przesyp zawartość patelni do garnka. Dodaj cukinię i pomidora. W razie potrzeby dolej trochę wody (nie za dużo). Włóż do garnka przesmażone kawałki mięsa. Wymieszaj. Duś pod przykryciem około 15-20 minut. na koniec dodaj pół szklanki śmietany i wyciśnięty ząbek czosnku.

Możesz dodać pokrojoną drobno papryczkę piri-piri. Tylko najpierw ją spróbuj bo jest bardzo pikantna!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy