autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 01/04/2013
To danie to świetny pomysł na obiad po treningu. Połączenie pieczarek z warzywami i śmietaną tworzy pyszny sos, który rewelacyjnie smakuje np. w towarzystwie ryżu. Mięsa nie musi być dużo. Chodzi tylko o to, aby uzupełnić danie białkiem. Sos smakuje świetnie również bez mięsa.
Składniki:
- 2 filety z indyka (medaliony)
- 1 pomidor
- kilka pieczarek (6-8)
- mała cukinia
- pół szklanki śmietany 18%
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- chili
- pieprz, sól
- oliwa z pestek winogron
- papryczka piri-piri (opcjonalnie - dla odważnych:))
Wykonanie:
Medaliony z indyka umyj i zbij tłuczkiem do kotletów. Pokrój na mniejsze kawałki. Posól, popieprz i posmaruj oliwą. Przesmaż na patelni teflonowej, aby lekko się zrumieniły. Odłuż na talerzyk.
Pokrój cebulę (w kostkę) i przesmaż na patelni. Kiedy bedzie zeszklona dodaj pokrojone pieczarki i duś pod przykryciem. Dodaj sól i chili. Pokrój cukinię np. w pół-plasterki. Pomidora zalej wrzątkiem, żeby łatwiej zdjąć z niego skrórę. Pokrój go na kawałki.
Przesyp zawartość patelni do garnka. Dodaj cukinię i pomidora. W razie potrzeby dolej trochę wody (nie za dużo). Włóż do garnka przesmażone kawałki mięsa. Wymieszaj. Duś pod przykryciem około 15-20 minut. na koniec dodaj pół szklanki śmietany i wyciśnięty ząbek czosnku.
Możesz dodać pokrojoną drobno papryczkę piri-piri. Tylko najpierw ją spróbuj bo jest bardzo pikantna!
Smacznego!
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy