Zaloguj się:

lub  
 
 

Cynk – właściwości, źródła i suplementacja

 

opublikowano: 18/12/2022

Cynk często kojarzony jest z suplementami na odporność oraz z preparatami przeznaczonymi do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci. Jest to pierwiastek, który występuje w wielu miejscach organizmu i wpływa na mnóstwo różnych procesów. Co warto o nim wiedzieć?

Do optymalnego funkcjonowania organizm potrzebuje odpowiedniej podaży witamin i minerałów w codziennej diecie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór mogą zaszkodzić powodując różne problemy zdrowotne. Jak to jest z cynkiem? Jakie ma właściwości? Za co odpowiada ten minerał i jakie są jego naturalne źródła w pożywieniu?

cynk suplementacja 

Źródła cynku w codziennej diecie

Najlepszymi źródłami cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, mięso i wątróbka. Znajduje się on również w roślinach – przede wszystkim w wyrobach pełnoziarnistych, strączkach, orzechach i nasionach. Lepiej przyswajalny jest jednak ten zawarty w produktach odzwierzęcych, dlatego weganie sięgają czasem po suplementy zapobiegające niedoborowi cynku, które bez problemu można dostać w aptekach i sklepach internetowych, np. tutaj: https://vitashop.pl/witaminy-i-mineraly/cynk/. Żeby zwiększyć wchłanianie tego minerału, dobrze jest połączyć go z witaminą B6, potasem, fosforem, magnezem czy manganem. Powinno się za to unikać produktów zawierających fityniany i szczawiany (występują one m.in. w szpinaku, rabarbarze czy soi), ponieważ łączą się one z cynkiem uniemożliwiając jego przedostanie się do krwi z układu pokarmowego. Podobnie działają też niektóre leki, np. ibuprofen.

 

Za co odpowiada cynk w organizmie?

Cynk pełni bardzo ważną rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczy. Jest też składnikiem różnych enzymów i hormonów. Jego obecność jest niezbędna w wielu procesach zachodzących w organizmie, m.in.:

  • w trakcie gojenia ran i regeneracji tkanek
  • w regulacji ciśnienia krwi i pracy serca
  • w procesach metabolicznych związanych z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cholesteroli we krwi
  • w regulacji stężenia witaminy A
  • w prawidłowym działaniu układu immunologicznego

Niedobór cynku

W przypadku niedoboru cynku można zauważyć zaburzenia odporności organizmu, zwiększenie wrażliwości skóry na czynniki zewnętrzne, utrudnione gojenie ran i wypadanie włosów. U dzieci może wystąpić zahamowanie wzrostu, utrata apetytu i opóźnienie rozwoju płciowego. Ponadto zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, cukrzycy typu 2, a także chorób natury psychicznej – depresji i zaburzeń lękowych.

 

Przedawkowanie cynku

Nadmierna podaż cyku w diecie, podobnie jak niedobór, powoduje zaburzenia odporności organizmu. Grozi ona również obniżeniem poziomu miedzi, a wraz z tym mogą pojawić się objawy związane z niedoborem tego pierwiastka. Ostre zatrucie cynkiem zdarza się na szczęście rzadko, ponieważ jego symptomy są bardzo niespecyficzne: ból głowy, utrata apetytu i zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Żeby temu zapobiec, przed decyzją o jakiejkolwiek suplementacji, powinno się najpierw zbadać poziom cynku w organizmie. Takie działanie daje możliwość ustalenia odpowiedniej dawki i pozwala uniknąć groźnego przedawkowania.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (3)

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy