Zaloguj się:

lub  
BIEG FABRYKANTA
 
 

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 11/12/2015

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. Tym razem chciałabym zaprosić Was na pasztet wegetariański. Dzięki dodatkowi dużej ilości przypraw, pasztet jest bardzo aromatyczny. Marchewka nadaje słodkiego smaku, ostra papryka – pikantnego, a sos sojowy i koncentrat pomidorowy wzboagacają pasztet o smak umami.

Pasztet z czerwonej soczewicy najlepiej podawać na kromce dobrego chleba.

pasztet wegetariaski

Składniki:

  • kubek suchej soczewicy czerwonej
  • 4 średnie marchewki
  • 8-10 pieczarek
  • kawałek pora
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka garam masala, 3 łyżki curry, po 3-4 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryka w proszku, ok. pół łyżeczki startej gałko muszkatołowej, 1-2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka imbiru w proszku, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, ćwierć kostki masła, łyżka oliwy
  • opcjonalnie bułka tarta

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w 2 kubkach wody (aż się rozpadnie na papkę), pod koniec gotowania posolić. Marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i smażyć na nim przez ok. minutę wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem), po czym dodać marchew, pieczarki, pora, sos sojowy i dusić wszystko przez kilka minut, doprawić pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i koncentrat pomidorowy, wszystko razem wymieszać, spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Masa powinna być trochę zbyt intensywna w smaku, gdyż dodatek jajek złagodzi ją. Po doprawieniu dodajemy jajka i jeśli masa jest zbyt rzadka – bułkę tartą (konsystencja powinna być jak na placki ziemniaczane).

Masę przelać do keksówki. Jeśli używamy zwykłej formy, należy ją wcześniej natłuścić masłem i wysypać bułką tartą, jeśli silikonowej – nie ma potrzeby, by to robić. Skropić pasztet oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca poczekać, aż pasztet wystygnie – najlepiej wsadzić go na trochę do lodówki, wówczas nie będzie się kruszył podczas krojenia.

Źródło - http://smakowite.com/2011/08/17/aromatyczny-pasztet-wegetarianski/

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy