Zaloguj się:

lub  
 
 

Warzywne curry ze świeżym imbirem

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 05/04/2017

Ten przepis zainspirowany jest propozycją z książki "Kuchnia dla Biegaczy". Nieco go zmodyfikowałam dodając groszek zielony i wyszła pyszna wegetariańska (a w zasadzie wegańska) potrawa, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też jest wyjątkowo pożywna. Serwuję ją z pełnoziarnistym ryżem basmati, którego aromat idealnie komponuje się z warzywnym curry. 

curry ze swiezym imbirem

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • pół opakowania zielonego groszku mrożonego
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki świeżego startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pierz
  • chili (opcjonalnie)
  • świeże liście kolendry (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę pokrój na duże kawałki np. plastry. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w woku. Wrzuć cebulę i pokrojoną w plasterki marchew. Podsmaż przez kilka minut. Dodaj mrożony groszek i duś jeszcze chwilę. Dodaj pokrojoną w półplastry cukinię i kukurydzę. Dodaj mleko kokosowe i duś przez chwilę żeby warzywa lekko zmiękły. Dodaj przyprawy - starty imbir, kmin rzymski, kurkumę, sól, pieprz, ewentualnie trochę chili jeśli lubisz pikantne dania. 

Serwując danie np. z ryżem basmati posyp je świeżymi listkami kolendry. 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy