opublikowano: 16/10/2014
Jesienią najchętniej wybieramy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto bazować na warzywach i produktach zbożowych. Z myślą o dobrej kondycji w tym sezonie, firma Kupiec przygotowała przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi, które są cennym źródłem błonnika. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!
Składniki:
- 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 20 ml słodkiej śmietany kremówki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Napisany przez forenzi kz контакты, 27/03/2024 11:12am (1 dzień temu)
I am really enjoying the theme/design of your weblog.
Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
A few of my blog audience have complained about my site not operating correctly
in Explorer but looks great in Safari. Do you have any recommendations to help fix this
problem?
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy