Zaloguj się:

lub  
Poznań Maraton
 
 

Spaghetti ze szparagami i łososiem wędzonym

 

opublikowano: 27/04/2018

W sezonie na szparagi warto kupować to warzywo jak najczęściej i korzystać z jego wartości odżywczych. Przedstawiamy przepis na szybkie, pyszne danie w sam raz dla biegaczki. Przygotowanie go trwa tylko nieco dłużej niż gotuje się makaron więc szybko i sprawnie możesz wyczarować coś pysznego na obiad - przed i po treningu.

 spaghetti ze szparagami

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 200 gramów wędzonego na zimno łososia
  • garść pomidorków koktajlowych (mogą być żółte)
  • 1 pomidor duży
  • 2 garści szpinaku baby
  • Kilka łyżek oleju (np. z pestek winogrom lub zwykłego rzepakowego)
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru (do gotowania szparagów w wodzie)
  • Starty ser grana padano do posypania

Wykonanie:

W dużym garnku zagotuj wodę. Dosyp do niej łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wrzuć szparagi pokrojone na kawałki (najpierw grubsze części a po ok 3 minutach końcówki) Gotuj przez chwile aby zrobiły się miękkie. 

Na patelni podgrzej olej, wrzuć szpinak a po chwili dodaj pomidory pokrojone na kawałaki i pomidorki koktajlowe. Posól i popieprz.  Dodaj pokrojonego łososia. Duś przez chwilę. Na koniec dodaj przygotowane wcześniej szparagi. Wszystko wymieszaj. 

W międzyczasie ugotuj makaron. Podawaj makaron z sosem posypany startym serem, najlepiej grana padano. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy