Zaloguj się:

lub  
 
 

Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą

 

autor: Julita Strzakowska, opublikowano: 19/12/2014

Szukasz pomysłu na oryginalną potrawę na noworoczne przyjęcie? Chciałabyś żeby było nie tylko ładnie i smacznie, ale też zdrowo? Skorzystaj z przepisu na sałatkę... rakową z pieczywem pełnoziarnistym WASA.

 Wasa Saatka rakowa z zioowo limonkowa salsa Julita Strzakowska photo 2

Składniki:

  • 400 g obgotowanych ogonów rakowych
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
  • 1 suszona, drobno pokrojona figa
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • kromki pieczywa WASA Z SEZAMEM

Przygotowanie:

Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy