Zaloguj się:

lub  
 
 

Ryż ze szparagami i suszonymi pomidorami pod pierzynką serową

 

opublikowano: 04/05/2014

To zaskakująco proste w wykonaniu danie wygląda i smakuje wyjątkowo wykwintnie, a przy tym zawiera wszystko, co potrzeba jeśli chodzi o składniki odżywcze. Szparagi to bogactwo witamin i minerałów. Ryż jest cennym źródłem węglowodanów (szczególnie jeśli będzie to ryż pełnoziarnisty), a ser żółty zapewni porcję białka i wapnia.

 ry ze szparagami

Składniki (na 2 osoby):

  • pół pęczka szparagów
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 plasterki sera żółtego
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • ryż pełnoziarnisty
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Szparagi (część jadalną) podsażyć delikatnie na maśle (1 łyżeczka) i oleju z pomidorów suszonych (1 łyżeczka). Dodać około 150 ml bulionu warzywnego. Poddusić tak długo aż szparagi staną się miękkie. Posolić i popieprzyć. Dodać pokrojone w małe kawałki pomidory suszone z oleju (4-5 sztuk na pół pęczka szparagów). Odpartować bulion. Na koniec położyć na wierzchu cienkie plasterki żółtego sera. Przykryć patelnię pokrywką dopóki ser się nie roztopi. Szparagi pod pierzynką serową delikatnie przełożyć na ugotowany wcześniej ryż. Smacznego!

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy