Zaloguj się:

lub  
 
 

Pieczony kalafior

 

autor: Kamila Jankowska, www.smakowite.com, opublikowano: 08/02/2016

Pieczony kalafior to wspaniała przekąska lub dodatek do innych potraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Dzięki pieczeniu kalafior nabiera lekko orzechowego smaku, doskonale się komponuje z czosnkiem i serem. W przeciwieństwie do gotowanego kalafiora bardzo przyjemnie pachnie.
kalafior z piekarnikaSkładniki:

  • 1 duży kalafior (dowolny kolor)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 3-4 łyżki sera typu parmezan/grana padano (w wersji wegetariańskiej można zastąpić płatkami drożdżowymi)

Przygotowanie:

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą, posypać przyprawami i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni tak długo, aż kalafior będzie miękki (co najmniej pół godziny, w zależności od odmiany może to zająć nawet do 45 minut). W trakcie pieczenia ze 2 razy przemieszać kalafiora, tak żeby się równomiernie upiekł. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.

Oryginalny przepis - http://smakowite.com/2015/03/09/kalafior-z-piekarnika/

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy