Zaloguj się:

lub  
Bursztynowy
 
 

Naleśniki z warzywami i serem żółtym

 

opublikowano: 22/01/2019

Naleśniki to potrawa, która smakuje zawsze. Te w wersji wytrawnej zajmują więcej czasu w przygotowaniu, ale za to są bardzo sycace. I zdrowe! Idealnie sprawdzą się na obiad po wyczerpującym treningu lub obiadokolację po długim męczącym dniu. Są wegetariańskie, ale zachwycą również mięsożerców!

 nalesnik

Składniki (na farsz do 4 naleśników):

  • 1 cebula
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 garście liści szpinaku baby
  • Pół małej cukini
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Ser gouda w kostce ok 5x5cm (do starcia) 
  • Olej 
  • Sól
  • 1 łyżka cukru
  • Oregano
  • Bazylia
  • Pieprz kolorowy

Wykonanie:

Naleśniki - zrobić standardowo np. 1 szklanka mleka, pól szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Składniki do naleśników wymieszać mikserem. Smażyć na rozgrzanej patelni. 

Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju, przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, cukinię pokroić w drobne kawałki i dołożyć na patelnię z cebulą. Dodać do smażenia szpinak. Jeśli potrzeba podlać wodą i dusić na niewielkim ogniu. Przprawić koncentratem pomidorowym, dodać cukier, sól do smaku, oregano, bazylię i doprawić pieprzem. 

Ser żółty zetrzeć. 

Usmażone placki naleśnikowe posypać startym zółtym serem i nakładać farsz. Składać na pół i podgrzewać na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Gotowe :)

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy