opublikowano: 22/01/2019
Naleśniki to potrawa, która smakuje zawsze. Te w wersji wytrawnej zajmują więcej czasu w przygotowaniu, ale za to są bardzo sycace. I zdrowe! Idealnie sprawdzą się na obiad po wyczerpującym treningu lub obiadokolację po długim męczącym dniu. Są wegetariańskie, ale zachwycą również mięsożerców!
Składniki (na farsz do 4 naleśników):
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości marchewka
- 3 garście liści szpinaku baby
- Pół małej cukini
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Ser gouda w kostce ok 5x5cm (do starcia)
- Olej
- Sól
- 1 łyżka cukru
- Oregano
- Bazylia
- Pieprz kolorowy
Wykonanie:
Naleśniki - zrobić standardowo np. 1 szklanka mleka, pól szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Składniki do naleśników wymieszać mikserem. Smażyć na rozgrzanej patelni.
Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju, przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, cukinię pokroić w drobne kawałki i dołożyć na patelnię z cebulą. Dodać do smażenia szpinak. Jeśli potrzeba podlać wodą i dusić na niewielkim ogniu. Przprawić koncentratem pomidorowym, dodać cukier, sól do smaku, oregano, bazylię i doprawić pieprzem.
Ser żółty zetrzeć.
Usmażone placki naleśnikowe posypać startym zółtym serem i nakładać farsz. Składać na pół i podgrzewać na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Gotowe :)
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy