Zaloguj się:

lub  
 
 

Młode warzywa z woka

 

opublikowano: 15/06/2015

Nie masz pomysłu na wiosenny obiad? Wrzuć świeże warzywa na chwilę do woka, przypraw ziołami i... voila - obiad gotowy. Zdrowo, pysznie, kolorowo!

 warzywa z woka

Składniki (mogą być dowolne warzywa):

  • pół młodego kalafiora
  • 3 młode marchewki
  • 3 młode cebule
  • 1 cukinia
  • 3 dojrzałe pomidory
  • garść żółtej fasolki
  • kawałek korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyzki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Do woka wlej olej. Cebuę pokrój w paski, marchew w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzanego woka. Mieszaj. Chwilę później dodaj pokrojoną fasolkę i małe różyczki kalafiora. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, kurkumę, paprykę i zmiażdżony korzeń imbiru). Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Dodaj pomidory - obrane ze skórki i pokrojone na drobne kawałki. Chwilę podgrzewaj mieszając. Nie pozwól, aby warzywa zrobiły się zupełnie miękkie - powinny być chrupiące.

Podawaj z ryżem.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy