Zaloguj się:

lub  
 
 

Marchwiowe ciasto z dżemem pomarańczowo – dyniowym

 

autor: Aleksandra Szmukier, blog Run, Cook, Love, opublikowano: 10/12/2014

Większość z nas kocha jeść. Niestety gotowe ciasta i batoniki nafaszerowane są "chemią" i przesadną ilością cukru. Autorka bloga Run, cook, love - biegaczka i miłośniczka gotowania, przygotowała dla Was przepis na zdrowe ciasto marchwiowe, które można kosztować zarówno przed treningiem, jak i tuż po jako uzupełnienie węglowodanów. Smacznego!

Dla biegaczek ciastomaniaczek :)

IMG 20141028 065853

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
  • 1 szklanka otrębów żytnich, pszennych
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (nie gotowanej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 0,5 szklanki cukru lub inna substancja słodząca np. stewia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów
  • żurawina suszona lub rodzynki
  • cynamon
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka pure z marchwi
  • 3 jajka
  • opcjonalnie jeśli za gęste maślanka
  • Dżem dyniowo – pomarańczowy:
  • pure z dyni
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • goździki
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przepis na pure z marchwi:

2-3 marchewki gotujemy z 3 łyżeczkami cukru – odcedzamy, blendujemy – pure gotowe

Przepis na pure z dyni:

Dynie wydrążamy pozbawiając pestek, owijamy folią aluminiową – pieczemy w piekarniku do miękkości. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie łyżką przekładamy powstałe pure.

Przepis na dżem:

Pomarańcze obieramy kroimy w kostkę razem z wodą, cukrem i goździkami gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż całość zredukuje się o połowę – wyjmujemy goździki dodajemy pure z dyni oraz rozpuszczoną żelatynę. Jeśli nie lubimy dżemu z kawałkami możemy zblendować pomarańcze

Przepis na ciasto:

Łączymy ze sobą składniki suche. Łączymy składniki mokre. Łączymy suche z mokrymi do uzyskanie jednorodnej masy – jeśli zbyt gęsta rozrzedzamy maślanką. Przelewamy ciasto do : tortownicy, keksówki lub innej dostępnej formy :) Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania suchego patyczka.

Po wyjęciu studzimy, kiedy ciasto będzie już zimne dzielimy na trzy części przekładamy wcześniej przygotowanym dżemem – najlepsze na drugi dzień (ciekawe kto wytrzyma? :) ) Przechowujemy w lodówce

 

 

 

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://www.facebook.com/runcooklove?fref=ts

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy