Zaloguj się:

lub  
 
 

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 25/07/2014

Kaszy jaglanej nie trzeba już chyba nikomu przedstawiać jako produktu o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Wszystkie wiemy też, że warzywa powinny być podstawą diety zatem cukinia w roli głównej jest ideałem. To danie dla miłośniczek kuchni wege i diety alkalicznej. A przede wszystkim dla wszystkich, którzy chcą zjeść zdrowy pożywny i smaczny obiad!

 cukinia z kasza jaglana

Składniki (dla 4 osób):

  • bardzo duża cukinia
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże plastry sera żółtego gouda
  • olej rzepakowy (lub olej z pestek winogron)
  • łyżka zielonej czubrycy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • duży ząbek czosnku
  • chili (dla tych, którzy lubią pikantniej)
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie przed gotowaniem (dzięki temu "zabiegowi" nie jest gorzka). Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie na oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj startą na grubej tarce marchew i pokrojoną w drobną kostkę paprykę (w razie potrzeby podlewaj wodą żeby poddusić te składniki). Posól, popieprz, dodaj zioła prowansalskie i czubrycę. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Duś warzywa do miękkości. Uważaj żeby nie było w nich za dużo wody. Wymieszaj z ugotowaną kaszą. Na koniec dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.

Wymieszaj czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego z wodą, szczyptą soli i cukru - tak, aby powstał gęsty sos pomidorowy.

Cukini nie obieraj ze skórki - zamiast tego dobrze umyj. Przekrój ją wzdłuż i wydrąż w środku. (Miąższ z pestkami mozesz wykorzystać np. do zupy krem z cukinii.) Wypełnij wydrążone połówki cukinii przygotowanym farszem. Polej sosem pomidorowym (nie za dużo). Wstaw pod przykryciem do nagrzanego na ok. 200 stopni piekarnika. Piecz około godziny. Następnie wyjmij na chwilę z piekarnika i nałóż cienkie plastery sera żółtego na wierzch. Wstaw ponownie do piekarnika. Sprawdzaj czy cukinia jest już gotowa (powinna byc lekko twardawa - chrupiąca:)).

Wyjmij z piecyka. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy