Zaloguj się:

lub  
POZNAN
 
 

Chipsy z jarmużu

 

autor: Iwona Ludwinek-Zarzeka, opublikowano: 28/01/2016

Jarmuż w ostatnich latach stał się głównym składnikiem zdrowych, energetycznych koktajli. I słusznie, bo zielone liście zawierają całą gamę wartości odżywczych. Jarmuż stanowi źródło m. in. wapnia, potasu, a także silnego przeciwutleniacza (sulforafanu). Pomaga zatem zachować nam dłużej młodość oraz chroni nas przed chorobami serca i nowotworami.

Chipsy z jarmużu są niezwykle proste do wykonania, a przy tym smaczne!

Składniki:

  • liście jarmużu
  • sól
  • papryka
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:

Należy pozbyć się twardej łodygi, a następnie podrzeć liście na kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 140 stopni. Jarmuż rozkładamy na blasze, polewamy (oszczędnie) oliwą lub olejem zmieszanym z przyprawami. UWAGA! Jarmuż bardzo łatwo przypalić, dlatego musisz być czujna. Chipsy powinny być gotowe dosłownie po kilku minutach od włożenia do piekarnika.

Zobacz, jak przygotować chipsy z jarmużu:

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy