autor: Katarzyna Żbikowska, trener personalny, opublikowano: 23/02/2018
Jedno z najczęściej zadawnych pytań na forach i grupach o tematyce biegowej brzmi - co jeść przed treningiem? Pytanie mogłoby wydawać się banalne, ale wcale takie nie jest bowiem rodzaj posiłku przedtreningowego zależy conajmniej od kilku rzeczy (nie wspominając już o indywidualnych preferencjach, które również warto brać pod uwagę).
Ważne jest z pewnością to jakie odstep czasowy dzieli nasz posiłek od treningu. Przyjmijmy wiec, że mówimy o ostatnim posiłku (przekąsce) przedtreningowym, który spożywamy od 2,5 do godziny przed podjęciem wysiłku. Skąd taki rozstrzał czasowy? Wynika to głównie z osobistych preferencji - ogólnie lepiej zjeść ostatni posiłek ok 2 h przed treningiem czy zawodami. Są jednak biegacze czy biegaczki, którzy lubią coś przekąsić bliżej treningu ponieważ czują wtedy przypływ mocy. Inni wolą biegać raczej z pustym żołądkiem, bo każdy posiłek im przeszkadza. Do której grupy należysz? Na to pytanie musisz niestety odpowiedzieć sobie sama na podstawie własnych doświadczeń.
Jakie produkty mogą się znaleźć w przedtreningowym menu?
Tutaj warto zwrócić uwagę na to jaki trening mamy zaplanowany - jeśli masz w planie szybki intensywny trening twój posiłek powinien być na pewno mniejszy i składa się głównie z szybko przyswajalnych węglowodanów prostych. W tym przypadku sprawdzą się na przykład:
- Naleśniki z dżemem
- Pancake z syropem kolonowym
- Bułka pszenna z miodem
- Owsianka z rodzynkami i bananem (na wodzie lub mleku roślinnym)
Jeśli masz przed sobą dłuższe i wolniejsze wybieganie lepszy będzie posiłek łączący węglowodany z tłuszczem i niewielką ilością białka. Taki zestaw zapewni, że energia będzie uwalniana wolniej i wystarczy na dłużej dzięki czemu nie grozi ci nagły brak sił podczas dłuższego biegu. To ważne w przypadku przygotowania do maratonu czu udziału w dłuższych biegach np. górskich. Dobre pomysły na przedtreningowy zastrzyk energii na dłużej to:
- Owsianka z orzechami, rodzynkami i owocami (na mleku roślinnym)
- Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa (np gracham) z masłem orzechowym
- Kasza jaglana z jabłkiem, orzechami i rodzynkami
- Makaron z sosem pomidorowym (nieduża porcja)
- Bakalie - mieszanka orzechów, rodzynek, żurawiny i owoców kandyzowanych
Newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco !
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał komentarza
Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy