Zaloguj się:

lub  
 
 

Wszystko, co warto wiedzieć na temat masła orzechowego

 

opublikowano: 18/01/2018

Masło orzechowe to coraz popularniejsza przekąska. Przysmak kuchni amerykańskiej dostępny jest nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w większości hipermarketów. Chętnie używany jest jako dodatek do kanapek i owsianek oraz słodkich deserów, np. ciast, tortów i muffinek. Warto wiedzieć, że masło orzechowe to nie tylko rarytas dla podniebienia, ale także wartościowy dla organizmu produkt.

maslo orzechowe

Historia masła orzechowego

Masło orzechowe dopiero od kilku dekad gości na stołach Polaków. Jednak jego historia sięga XIX wieku. Za jego wynalazcę uznaje się lekarza Johna Harvey’a Kellogga  - uznanego lekarza, którego uznaje się za jednego z pierwszych propagatorów zdrowego odżywiania i wegetarianizmu. Co ciekawe, masło orzechowe uznawane jest nie tylko za przysmak kuchni amerykańskiej, ale także holenderskiej. Choć pojawiło się w Amsterdamie dopiero po II wojnie światowej, szybko zyskało zainteresowanie Holendrów, którzy nazywają je serem orzechowym. Amerykanów i Holendrów różni sposób jedzenia tego przysmaku. W Stanach Zjednoczonych za national sandwich uznaje się kanapkę z masłem i dżemem. Z kolei nad w Holandii dominuje hagelslag z masłem orzechowym i serem.

Rodzaje masła orzechowego

Tradycyjne masło orzechowe przygotowuje się z orzeszków ziemnych. Jednak wraz z biegiem lat powstało coraz więcej wariantów. Dobrzy producenci specjalizujący się w dystrybucji tego przysmaku, np. http://www.primavika.pl, uzupełniają swój asortyment o nowe rodzaje maseł. Jakie można znaleźć w sprzedaży? Na pewno masła z poszczególnych rodzajów orzechów – pistacjowe, z nerkowców, migdałowe, z orzechów laskowych. Oprócz tego dostępne są także masła z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki czy piernika i wiórek kokosowych. Nie brakuje maseł bez dodatku soli i cukru oraz z białkiem i karobem.

Wartości odżywcze masła orzechowego

Masła orzechowe to nie tylko smakołyk, ale także bardzo wartościowy produkt. Przede wszystkim masło jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na skórę, ale także pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Wspomagają też pracę układu krwionośnego. Zawarte w maśle orzechy zawierają regulujący funkcjonowanie układu pokarmowego błonnik. W maśle orzechowym można znaleźć także witaminę A i E (poprawiające kondycję wzroku oraz wygląd włosów i paznokci), cenny dla kobiet ciężarnych kwas foliowy, magnez i fosfor. Jak więc widać jedzenie masła orzechowego może wyjść tylko na zdrowie.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy