Zaloguj się:

lub  
POZNAN
 
 

Pomysły na makaron z owocami morza. Wybierz najlepszy dla siebie!

 

opublikowano: 04/06/2019

malma spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza zdjecie min largeKiedyś były dość trudnym do zdobycia produktem, dzisiaj na szczęście można je dostać w każdym supermarkecie oraz mniejszych sklepach spożywczych. O czym mowa? O owocach morza, które z biegiem lat coraz częściej pojawiają się na polskich stołach.

 

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Zalet spożywania popularnych frutti di mare jest bardzo wiele. Pomijając walory smakowe, owoce morza są bogatym źródłem niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli dodamy do tego niewielką zawartość węglowodanów i niską kaloryczność (krewetka tygrysia zawiera mniej niż 100 kcal na 100 gramów), otrzymujemy świetny składnik zbilansowanej diety.

 

Jedząc regularnie owoce morza, możemy być pewni, że nasz organizm zostanie zaopatrzony w:

 

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (DHA i EPA), które mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają stężenie triglicerydów w surowicy krwi oraz mają działanie przeciwnowotworowe;
  • Witaminę A, która chroni przed niekorzystnym działaniem rodników oraz pozytywnie wpływa na wzrok;
  • Witaminę D będącą nieocenioną pomocą w utrzymaniu dobrego stanu układu kostnego oraz walce z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami autoimmunologicznymi;
  • Witaminę E, czyli tzw. „witaminę młodości”;
  • Witaminę B12 biorącą udział w procesie przemiany tłuszczów i węglowodanów;
  • Składniki mineralne z jodem, selenem, wapniem i cynkiem na czele.

Makron z owocami morza – połączenie idealne

Owoce morza są świetnym dodatkiem do makaronu spaghetti. Jeśli jesteś fanem tego połączenia, musisz koniecznie sprawdzić nasze trzy wyjątkowe przepisy. Pierwszy z nich to przepyszne spaghetti z wybranymi owocami morza (np. małżami lub krewetkami), pomidorem, papryczką chili oraz oliwkami - https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-z-owocami-morza. Wystarczy niecała godzina, aby na naszym stole zawitał ten przepyszny, śródziemnomorski obiad.

Drugi przepis to owoce morze z namaczanym w winie szafranem - https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-w-szafranowym-sosie-z-owocami-morza. Do przygotowania tego południowego przysmaku potrzebować będziesz m.in.: 200 gramów mieszanki owoców morza, szczyptę szafranu, 100 mililitrów białego wina oraz 50 gramów zielonego groszku.

Nasza ostatnia receptura to ekspresowe krewetki z cukinią i makaronem spaghetti - https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-z-krewetkami-2.W Wystarczy jedynie 15 minut!

Zgłodniałeś? Koniecznie sprawdź nasze przepisy!

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy