Zaloguj się:

lub  
 
 

Mak - wartości odżywcze

 

autor: Katarzyna Żbikowska-Jusis, opublikowano: 26/12/2014

mak wartosci odzywczeW okresie Świąt Bożego Narodzenia chyba na żadnym stole nie zabraknie maku, w takiej czy innej postaci. Tradycja nakazuje upiec makowce, zrobić kutię czy makiełki. Niektórzy robią zupę makową - wszystko w zależności od rodzinnych upodobań i zwyczajów. 

Jak ze wszystkim – jednym mak smakuje, innym nie. Mało kto jednak zadaje sobie pytanie jaki wpływ na nasz organizm ma spożywanie tych nasion. Jako, że temat jest na czasie zapraszam na krótką lekcję na temat wartości odżywczych maku.

Jadalne gatunki maku

Mak, który najczęściej wykorzystujemy w kuchni to odmiana zwana makiem niebieskim. Do kulinarnych szaleństw bywa też wykorzystywany mak biały, spotykany jednak zdecydowanie rzadziej.

Wartości odżywcze maku

Mak to bogactwo składników odżywczych. Nasiona maku zawierają dużo tłuszczy (40-50%). Są to głównie tłuszcze nienasycone mające korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Takie właściwości ma szczególnie kwas linolowy zawarty w maku. Ponieważ masę makową spożywa się dość rzadko warto zaopatrzyć się w olej makowy (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością), który stanowi doskonały dodatek do sałatek.

Około 18- 25% zawartości nasion maku stanowi białko, co czyni mak dobrym źródłem tego składnika budulcowego.

Mak to także źródło witamin takich jak:  A, C, D, E i B3. Poza tym mak zawiera dużo makro i mikroelementów.  Jest rewelacyjnym źródłem wapnia. W 100 gramach maku znajduje się ponad 1200 mg tego pierwiastka, co stanowi około 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń. Poza wapniem, mak zawiera także sporo żelaza, magnezu, cynku i fosforu a także miedzi i manganu.

Oprócz właściwości odżywczych mak zawiera sporo błonnika, który jak wiadomo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Warto zachować umiar w jedzeniu maku

Nadmiar maku może sprzyjać senności zatem warto zachować umiar. Poza tym trzeba być ostrożnym jeśli przyjmujemy jakieś leki bowiem mak może wchodzić w interakcje z niektórymi z nich. Podsumowując - mak jeść warto, ale najlepiej po trochu.

Inne (niejadalne) rodzaje maku

Oprócz opisanych wcześniej jadanych gatunków maku, jest jeszcze tzw. mak lekarski, z którego wytwarzane jest opium (stanowiące bazę do takich leków jak morfina czy kodeina). W kosmetyce natomiast wykorzystuje się często mak polny.

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze (4)

  • Napisany przez où trouver du clarinex 5 mg en France, 30/07/2023 8:14am (8 miesiące temu)

    Because the admin of this site is working, no hesitation very soon it will be
    famous, due to its quality contents.

  • Napisany przez En iyi canlı satıcı çevrimiçi kumarhane. Tırnak Butik Güzellik Gümrük, 02/10/2022 11:11pm (1 rok temu)

    Uzun konulu erotik film türkçe alt yazılı araması için 594⭐ porno filmi listeniyor.
    En iyi uzun konulu erotik film türkçe alt yazılı sikiş videoları 7DAK ile, kaliteli sikiş videoları.

  • Napisany przez Snowbunny bbc 880 videos., 21/09/2022 7:45pm (2 lata temu)

    Watch nude Brandi Love aka Tracey Lynn Livermore, Brandy Love fuck hard in full-length anal sex, threesome,
    lesbian and POV Pornstar porn videos on xHamster! grup seks handjob
    hardcore hentai ingiliz. kadın egemenliği ilgili porno yıldızları #15.
    Julia Ann. 79,7K #13. Alexis Fawx. 58,2K #11.
    Cherie DeVille. 51,8K #425. Amber.

  • Napisany przez StevEmbole, 28/11/2019 1:17am (4 lata temu)

    Kamagra Jelly Francia Buy Vardenafil 40 Mg Malaysia <a href=http://bestlevi.com>viagra cialis levitra combo packs</a> Allergic To Penicillin Amoxil Cephalexin Or Cefalexin

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy