Zaloguj się:

lub  
 
 

Jak ugotować makaron?

 

autor: Izabela Józefów, opublikowano: 13/10/2014

jak ugotowac makaronTo nie żart. Naprawdę zadajemy to pytanie. Bo niby każdy z nas wie, jak prawidłowo ugotować makaron, prawda? Wlewamy wodę, solimy, czekamy, aż się zagotuje, obowiązkowo łyżeczka oleju, wrzucamy makaron, a na koniec ugotowaną pastę zalewamy zimną wodą, żeby się nie sklejała oczywiście. Prawdziwy Włoch załamałby ręce i krzyknął: mamma mia! 

Jak więc prawidłowo ugotować makaron, żeby nie stracił swoich walorów smakowych i idealnie połączył się z sosem? Na to pytanie odpowiadają eksperci od makaronu marki Barilla. Bez względu na to jaki jest Wasz ulubiony makaron, tych rad zdecydowanie warto posłuchać.

A zatem - na naukę gotowania czas!

 

Woda to podstawa

Pierwszym etapem gotowania makaronu jest odpowiednia ilość wody. Makaron podczas gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Odpowiednia ilość płynu to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Należy tego ściśle przestrzegać, jeśli chcemy, aby przygotowana przez nas pasta była dobrej jakości.

 

Słona tajemnica

Jeśli zdarzyło Ci się solić wodę przed jej zagotowaniem, to duży błąd! Sól należy dodać zaraz po osiągnięciu temperatury wrzenia. Dlaczego? Ponieważ osolona przedwcześnie woda wpływa na czas gotowania makaronu.  A co z ilością? Włosi mają prostą zasadę: „siedem – sto – tysiąc”, czyli 7g soli na 100g makaronu i 1000 ml wody. Sól zmniejsza również „ucieczkę” składników mineralnych z gotowanych produktów.

 

Jak osiągnąć efekt al dente?

Przestrzegajmy czasu gotowania podanego na opakowaniu. Perfekcyjny makaron jest miękki na zewnątrz i jędrny wewnątrz. Chodzi oczywiście o efekt al dente, dzięki któremu zachowuje swój kształt i jest sprężysty! Jeśli makaron został  wyprodukowany z pszenicy durum – wtedy łatwiej osiągnie tę właściwość, ponieważ podczas gotowania traci mniej skrobi w porównaniu z makaronem ze zwykłej mąki pszennej. A trzeba pamiętać, że al dente to najważniejsza cecha dobrego makaronu!

 

Polewanie oliwą? Przelewanie wodą? Zdecydowanie nie…

Natychmiast po ugotowaniu makaron powinien być odsączony w dużym durszlaku. Absolutnie nie powinniśmy przelewać go wodą, a do gotowania dodawać oliwy! Dlaczego? Woda spłukuje skrobię, a oliwa osadza się na powierzchni pasty, co uniemożliwia odpowiednie połączenie się z sosem. Dobrej jakości, tradycyjny makaron włoski składa się tylko z wody i pszenicy durum. Ta ostatnia zawiera mniejszą ilość wspomnianej skrobi, co powoduje, że pasta dużo trudniej się rozgotowuje i nie skleja się! 

 

Zmieszaj z sosem

Trzeba pamiętać, że makaron po odsączeniu dalej podlega procesowi gotowania, trzeba go więc ściągnąć z ognia w odpowiednim momencie i jak najszybciej połączyć z sosem. Odpowiednia ilość sosu to taka, która lekko pokrywa powierzchnię pasty. Im makaron cieńszy, tym sos powinien być lżejszy. Jeśli makaron jest większy i grubszy, świetnie nada się do zapiekania – mówi Marta Martys, Marketing Manager marki Barilla.

I jak? Nadal jesteśmy pewni, że dobrze gotujemy makaron? Jeśli tak, to świetnie! Jeśli nie – pozwólmy, żeby powyższe zasady jego przygotowania na stałe zagościły w naszej kuchni. Efektem będzie pyszne, pożywne i zdrowe danie we włoskim stylu.

Dodaj komentarz

Komentarze (2)

  • Napisany przez Intepay, 11/06/2020 5:56pm (4 lata temu)

    Buy Mifepristone And Misoprostol Uk https://abuycialisb.com/ - Buy Cialis Best Price For Cialis 5mg <a href=https://abuycialisb.com/#>Cialis</a> domestic tadalafil

  • Napisany przez Magdalena, 17/04/2019 11:59am (5 lata temu)

    Ja bardzo lubię posiłki makaronowe. Często zdarza mi się tego rodzaju dania jeść w restauracji Szkutnia w Warszawie. Sama nie gotuję jakoś specjalnie często. ;)

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy