Zaloguj się:

lub  
Bursztynowy
 
 

Chcesz biegać szybciej i dalej? Jedz buraki!!

 

autor: Maria Pabich, jakzdrowozyc.pl, opublikowano: 13/05/2015

Już starożytni Grecy tak bardzo cenili buraki, że składali je w ofierze swoim bogom. Starożytni Rzymianie wierzyli, że burak to afrodyzjak, a sok z buraka polecali jako środek odżywczy dla osób osłabionych. I mieli rację, bo burak zawiera wiele cennych składników odżywczych, korzystnych dla naszego organizmu.

Buraki mogą pomóc biegaczom w poprawie wyników sportowych, ponieważ czterokrotnie zwiększają komórkowe przyswajanie tlenu. Lepiej dotlenione mięśnie będą pracowały dłużej i wydajniej. Aby osiągnąć korzystne efekty należy spożywać buraki co najmniej raz w tygodniu, a najlepiej codziennie. Jak pokazują badania, najlepsze „wspomaganie” zauważane jest u początkujących biegaczy i amatorów. Organizmy zawodowców są już tak zmienione regularnym treningiem, że wpływ soku z buraka jest niezauważalny lub minimalny.

Korzeń buraka pomoże w walce z anemią

Anemia wśród biegających kobiet jest zjawiskiem dość często spotykanym, dlatego dziewczyny, korzystajmy ze starożytnej mądrości i pijmy sok z buraka Najlepsze efekty daje jedzenie surowych buraków lub picie świeżo wyciskanego soku. Sok z burka jest pomocny także przy osłabieniu układu odpornościowego. Własnoręcznie przygotowany sok jest nie tylko pyszny, ale i bardzo tani.

Sok z buraka - moje ulubione połączenie:
- 2 duże buraki
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny

Wycisnąć w sokowirówce lub wyciskarce i wypić. Sok z buraka świetnie smakuje także z sokiem z pomarańczy.

Kolejnym po wyciskaniu soku, najlepszym sposobem przygotowywania buraków jest ich pieczenie. Podczas tradycyjnego gotowania część składników odżywczych ucieka do wody, jeżeli buraki pieczemy takich strat nie ma. Pieczone buraki świetnie smakują w postaci frytek. Ja kroję je na plastry smaruję cieniutką warstwą oleju i posypuję ulubionymi ziołami, piekę około 45 minut w 180 stopniach. Z pieczonych buraków można także przygotować pyszną zupę krem.

burak

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

- 2 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1/4 selera
- 6 małych buraków lub 4 duże
- 1 cebula
- łyżka oleju
- pieprz, sól
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Przygotuj bulion warzywny: włoszczyznę obierz, zalej 1,2 litra wody i gotuj do miękkości.

2. Buraki (owinięte w folię aluminiową) piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę.

4. Ostudzone i obrane buraki pokrój w drobną kostkę i przełóż do wywaru warzywnego. Dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy oraz sok z cytryny. Gotuj 15 minut.

6. Zmiksuj całość blenderem na zupę krem. Możesz dodać płatki drożdżowe.

 burak1

Liście buraka

Buraki to nie tylko znane nam powszechnie korzenie ale także równie wartościowe odżywczo liście. Liście buraka są bogatym źródłem beta-karotenu, wapnia, kwasu foliowego, potasu i żelaza. Można z nich przygotować pyszną zupę, znaną jako botwinka. A także zastępować nimi szpinak w makaronach, sałatkach lub koktajlach.

Zupa botwinka

Składniki:

- 2 duże buraki
- 2 duże ziemniaki
- pęczek liści botwinki
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany lub mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól

Wykonanie:

1. Warzywa (buraki i marchewkę) obierz, umyj i zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera. Wrzuć do garnka, zalej wodą (1,5 litra) i zacznij gotować.

2. Łodygi i liście od botwinki pokrój w paski i wrzuć do zupy, dodaj sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 7 minut.

3. Pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj w oddzielnym garnku. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy jabłko wraz z sokiem z cytryny. Ponownie gotuj około 7 minut.

4. Na koniec dodaj ugotowane ziemniaki. Zupę zabiel śmietaną lub w wersji wegańskiej mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi.

 

burak2Maria Pabich pasjonatka zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia, matka 4-letniej Hani. Trenuje biegi na orientację, w 2013 roku reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata w Finlandii. Pracuje w Uczniowskim Klubie Sportowym jako trener i wychowawca. Wspólnie z mężem prowadzi stronę www.JakZdrowoZyc.pl

 

Dodaj komentarz

Komentarze (2)

  • Napisany przez Justyna, 22/08/2018 3:00pm (1 rok temu)

    A co z domowym zakwasem buraczanym? Zdrowy i pyszny :)

  • Napisany przez Leszek, 21/07/2017 6:00pm (2 lata temu)

    Witam serdecznie.

    Pozwoliłem sobie wspomnieć o Waszej stronie w moim ostatnim artykule dotyczącym cudownych właściwości buraka;) co prosty chłop może powiedzieć o kulinarnych zawiłosciach, wolałem odesłać do Fachowców. pozdrawiam
    http://boyproject.pl/?p=141

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy