Zaloguj się:

lub  
 
 

7 fit produktów, które warto włączyć do swojej diety

 

opublikowano: 28/07/2017

Aby organizm mógł funkcjonować na najwyższych obrotach, należy dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ich źródłem nie powinny być suplementy diety, ale dobrze zbilansowane jadłospisy, bogate w posiłki o dużej wartości odżywczej. Jakie produkty powinny zostać w nich uwzględnione? Przedstawiamy 7 fit produktów spożywczych o niesamowitych właściwościach.

pexels photo 471327

Włączenie poniższych produktów do diety, bardzo pozytywnie na Twój organizm. Więcej poradników na temat zdrowego żywienia znajdziesz tutaj

1. Jagody

pexels photo 172073

Te drobne ciemne owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie i od lat stosowane są w medycynie. Stanowią świetny naturalny lek na biegunki. Łagodzą bóle brzucha i nudności. Wykazują działanie przeciwbakteryjne i polecane są osobom z chorobami oczu. To skarbnica antyoksydantów, witamin i składników mineralnych.

Co więcej, warto zwrócić uwagę, że jagody to dzikie owoce. Nie są więc nawożone ani spryskiwane żadnymi chemicznymi środkami. Podsumowując, samo zdrowie.

2. Awokado

pexels photo 511730

To tłusty, ale bardzo wartościowy owoc. Ma aż 160 kalorii w 100g, a mimo to polecany jest nawet w dietach odchudzających. Dlaczego? Z powodu wysokiej wartości odżywczej. Awokado dostarcza przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają znakomity wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Ich zwiększone spożycie polecane jest przede wszystkim osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Awokado to także bogate źródło potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E. Warto zachęcać do jego spożywania całą rodzinę.

3. Kiwi

kiwi3

Ten niepozorny owoc zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Jego malutkie, czarne pestki to bogactwo błonnika pokarmowego. Działa oczyszczająco na przewód pokarmowy i znakomicie poprawia pracę jelit. Dietetycy zalecają sięganie po kiwi przede wszystkich przy problemach z zaparciami.

Kiwi jest owocem niskokalorycznym. Jedna sztuka dostarcza niecałe 50 kalorii. Ma także niski indeks glikemiczny. To właśnie z tych dwóch względów stanowi świetny składnik diet odchudzających.

4. Jarmuż

kale 51372

Zapomniane warzywo, które w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności. Nic dziwnego. Poza tym, że ma ciekawy smak i można wykorzystywać go w kuchni na wiele sposób, cechuje się niesamowitą wartością odżywczą. Co skrywają w sobie zielone liście jarmużu? Przede wszystkim spora dawkę wapnia, potasu, witamin K, A i C, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego. Jednocześnie dostarczają jedynie 42 kalorie w 100g.

Jarmuż to ważny składnik diet wegetariańskich i wegańskich. Warto jednak uwzględniać go także w jadłospisach osób spożywających mięso i produkty odzwierzęce. Można wykorzystywać go do przygotowywania sałatek, koktajli czy niskokalorycznych chipsów.

5. Kapusta kiszona

Ten typowo polski produkt to kapitalne źródło witaminy C, szczególnie w okresie jesienno -zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Kapusta kiszona dostarcza również sporej dawki błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Nie można zapomnieć także o bakteriach probiotycznych i kwasie mlekowym, które regulują skład flory bakteryjnej w jelitach i wspomagają trawienie.

Kiszonki były wykorzystywane jako naturalne leki już w okresie starożytności. Dzisiaj polecane są przede wszystkim w sezonie grypowym, jako element profilaktyki oraz przy problemach jelitowych, zwłaszcza w przypadku zaparć.

6. Pomidory

pexels photo 96616

Pomidory skrywają w sobie wiele substancji o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Jedną z najcenniejszych jest likopen - barwnik z grupy karotenoidów. Udowodniono, że likopen hamuje procesy nowotworzenia. Polecany jest przede wszystkim w profilaktyce raka prostaty, nowotworów przewodu pokarmowego i raka piersi. Związek ten działa również przeciwzakrzepowo i zapobiega miażdżycy.

Warto wiedzieć, że dobrym źródłem likopenu są nie tylko świeże pomidory, ale także koncentraty, przeciery i ketchupy.

7. Aronia

Krzew aronii ma niewielkie wymagania glebowe i idealnie nadaje się do uprawy w naszych warunkach klimatycznych. Mimo to jej spożywanie w Polsce nie jest popularne. Szkoda. Aronia to prawdziwy polski super food. Jest bogata w witaminy C i E, witaminy z grupy B, bioflawonoidy, miedź i potas. Jej owoce są prawdziwymi bombami antyoksydacyjnymi. Porównując zawartość cennych polifenoli, żaden polski owoc nie zawiera ich więcej.

Owoce aronii polecane są przede wszystkich w profilaktyce chorób układu krążenia, profilaktyce chorób nowotworowych, podczas odchudzania oraz w celu wzmocnienia organizmu i zwiększenia wartości odżywczej diety.

Powyższe zestawienie to tylko przykłady smacznych, niedrogich i ogólnodostępnych produktów spożywczych, które obfitują w ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Warto zwrócić uwagę, że wszystkie z nich to produkty pochodzenia roślinnego. To właśnie one powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy