Zaloguj się:

lub  
 
 

Wyjątkowe właściwości herbaty z lipy

 

opublikowano: 14/08/2017

Wśród wielu ziół dostępnych w formie herbatki, warto zauważyć mającą wyjątkowe właściwości lipę.

Bogaty w składniki kwiatostan
Herbata z lipy ma wyjątkowe właściwości dzięki substancjom zawartym w kwiatostanie. Zawiera on witaminę C wspomagającą odporność i pomocną w walce z przeziębieniami oraz witaminę PP, ważną dla działania układu nerwowego. Lipa bogata jest również w sole mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów organizmu. Kolejnym elementem są garbniki - pomagają one układowi trawiennemu, przyspieszają gojenie się ran a także działają antybakteryjnie i przeciwapalnie. W lipie znajdziemy także flawonoidy, odpowiedzialne za młody wygląd skóry. Przydatne dla ludzkiego organizmu są również fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jak więc widać, napar z lipy ma zdrowotne właściwości dla praktycznie całego organizmu. Jego regularne picie daje pozytywne efekty.

herbatka z lipy

Lipa w walce z przeziębieniem
Bieganie to nie tylko uprawianie sportu, to także budowanie kondycji i hartowanie organizmu. Na początku, kiedy dopiero zaczynamy, a staramy się zachować systematyczność mimo na przykład zmiennej pogody, łatwo o przeziębienie, katar. Dlatego warto sięgać po lipę. Po pierwsze, dzięki zawartości witaminy skróci czas choroby i złagodzi objawy. Po drugie, ma działanie napotne i moczopędne, a dzięki temu pozwoli się szybciej pozbyć z organizmu toksyn i drobnoustrojów. Dodatkowo, pomaga w zbiciu gorączki. Lipa sprawdzi się również, kiedy pojawi się kaszel czy wydzielina z dróg oddechowych - wspomaga odksztuszanie zalegającego śluzu, a oddziaływując pozytywnie na górne drogi oddechowe, walczy z chrypką i bólem gardła.

Jeśli nie przepadacie za smakiem naparu z lipy, wzbogacić go mozna cytryną i miodem. Te składniki wpłyną nie tylko na smak i aromat, ale również na zdrowotne właściwości herbaty. Nie dodawajmy ich jednak do wrzątku, żeby nie zniszczyć ich pozytywnego działania. Najlepiej jest ususzyć kwiatostan lipy i z niego przygotować napar. Parzy się go około 20 minut, pod przykryciem. Taki napar pić można trzy razy dziennie, w odstępach czasowych. Gotowe herbatki są też dostępne w aptekach. 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy