Zaloguj się:

lub  
 
 

Osoby zapracowane a zdrowe odżywianie

 

opublikowano: 28/06/2019

Wiadomo nie od dzisiaj, że osoby zapracowane mają problem ze spożywaniem zdrowych posiłków. Jednak to właśnie dzisiaj dotyczy to większości z nas. Czy życie w pośpiechu musi oznaczać brak zbilansowanej diety?

muesli 3186256 1280

Problemy osób zapracowanych

Żyjemy intensywnie. Brakuje nam chwili dla siebie i nie chcemy marnować ani minuty. Czasami wybieramy taki tryb życia przypadkiem, a czasami po prostu go lubimy. Nie ma w tym już nic dziwnego, jednak warto przyjrzeć się niektórym kwestiom, zwłaszcza odżywianiu, które wynikają z zapracowania.

1. Jedzenie na mieście

Osoby zapracowane nie mają czasu na gotowanie. Ich codzienność wypełniona jest spotkaniami, a większość czasu spędzają poza domem. Z tego też powodu jedzą na mieście: w restauracjach, przydrożnych budkach, w drodze do pracy.

Nie ma w tym nic złego, o ile bywamy w sprawdzonych miejscach i dbamy o to, aby spożywać posiłki pełnowartościowe. Prawda jest jednak taka, że osoba zapracowana je najczęściej to, co akurat “znajdzie się pod ręką”. Wejdzie więc do baru, który jest obok pracy, i kupi kanapkę, którą zauważy w food trucku na mieście. Takie odżywianie przez dłuższy czas może się wiązać m.in. z niedoborami.

2. Spożywanie produktów wysoko przetworzonych

Brak czasu sprawia, że osoby zapracowane chętnie korzystają z gotowych już dań czy przekąsek. To jednak zgubne, ponieważ w większości są one wysoko przetworzone. Spożywane w dużych  ilościach mogą prowadzić do otyłości lub licznych niedoborów. Nie pozostają też obojętne żołądkowi, którego praca pogarsza się.

3. Brak umiejętności gotowania

Aby zdrowo się odżywiać, trzeba gotować. Niestety, nawet jeśli osoba zapracowana podejmie próbę samodzielnego gotowania, dość szybko się zniechęci. Dlaczego? Ludzie, ktorzy nie gotują na co dzień, mają problem z przygotowaniem zdrowych dań, ponieważ te wymagają większej wrażliwości smakowej. Tę nabywa się natomiast wraz z doświadczeniem kulinarnym. Jego zdobywanie wymaga czasu, przez co wracamy do punktu wyjścia.

Rozwiązanie problemu

Zdrowe nawyki żywieniowe są trudne do wypracowania dla osób w ciągłym biegu. Nie oznacza na to jednak,  że muszą się one godzić na niezbilansowany jadłospis. Rozwiązaniem tego problemu jest catering dietetyczny.

Dobre firmy cateringowe, np. SuviBox, przygotowują dania nie tylko w oparciu o smak, ale również zgodnie z zaleceniami dietetyków. Dzięki takiemu rozwiązaniu osoby zapracowane jedzą zdrowo, nie spędzając nawet minuty na gotowaniu. To bardzo komfortowe.

Ponadto posiłki mogą być dowożone nie tylko do domu, ale też do pracy i o wskazanej godzinie. Dla osoby, która spędza mało czasu w mieszkaniu, może być to bardzo ważne udogodnienie.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Kanał RSS komentarzy na tej stronie | Kanał RSS dla wszystkich komentarzy